SUSTAVNI PRISTUP – KROVNA OPREMA

Da bi krov bio lijep, nije dovoljno imati samo crijep vrhunske kvalitete. Elementi CREATON krovne opreme stvaraju optimiziran i dobro promišljen sustav. Uključeni su svi oni elementi koji krov čine ljepšim i pouzdanijim. Sve dijelove krova i sve detalje na krovu moguće je pokriti originalnim CREATON sustavom, dakle nije potrebno primjenjivati pojedinačna i manje stručna rješenja.

Pravi CREATON krov, je sustav krovne opreme koji je potpuno identičan materijalu osnovnih crjepova. Na taj način osigurava se odgovarajuća kvaliteta te isti vijek trajanja pribora kao i krova. U onim slučajevima u kojima ipak nije moguće korištenje glinenih materijala ugrađuju se metalni dijelovi istog očekivanog vijeka trajanja i kvalitete, obojani u boje crjepova.

Dopunska krovna oprema koja je izrađena od plastičnih materijala dostupna je našem tržištu. Ima znatno kraći vijek trajanja od CREATON krovne opreme koji se izrađuje od gline ili lijevanog aluminija. Naknadnu zamjenu plastičnog pribora sa bolje kvalitetnim materijalima teško je izvesti, skupo je i može čak i oštetiti krovnu plohu.

U CREATON programu krovne opreme pronaći ćete svaki element od ruba krova, sljemena do raznih pribora za pričvršćivanje. Sistemski pristup programu krovne opreme jednako vrijedi za glinene kao i za betonske proizvode.

krovna oprema

DALJNJE PREDNOSTI

Sustav univerzalne i originalne krovne opreme  CREATON može se koristiti kod pokrivanja sa bilo kojim crijepom iz našeg programa. Time dobivate pouzdan i ekonomičan krov CREATON. Oprema je dostupna u bojama: crvenoj, vinsko crvenoj, tamnosmeđoj, sivoj i crnoj i savršeno odgovara bojama crijepa.

Korištenjem krovne opreme isključuje se rezanje crijepa na bilo kojem dijelu krova. Time se čuva savršeno preklapanje i  vodonepropusna forma. Uz svaki univerzalni dopunski pribor CREATON nudi i paket kvalitetnih sredstava za pričvršćivanje (torx i inbus) pomoću kojih montaža postaje jednostavnija i brža.

Na dopunski pribor CREATON daje 30 godina funkcionalno i 15 godina antikorozivno jamstvo. Ne treba zanemariti ni povoljan omjer cijene i vrijednosti.

Kontaktirajte nas!

KOSI KROV

Sljeme je sastavni dio svake krovne konstrukcije. Pored zadovoljavanja estetskih kriterija ono je neizostavno i sa aspekta sigurnosti protiv nevremena. Stručno pokriveno sljeme, opremljeno odgovarajućom opremom može uspješno odoljeti naletima vjetra.

streha krova

STREHA KROVA

U tehničkom smislu streha je najzahtjevniji dio krova. Ne samo zbog konstantne odvodnje oborinskih voda u oluk, nego i osiguranja konstantnog usisa svježeg zraka u prostor ispod krovne plohe.

SLJEMENJACI ZA SLJEME I GREBEN

SLJEMENJACI ZA SLJEME I GREBEN

Pozitivne linije koje nastaju spajanjem dviju krovnih ploha nazivamo sljemenom i grebenom. Kod nekih proizvoda, sljemenjaci su dimenzijama prilagođeni vrsti crjepa.

ZAŠTITA OD SNIJEGA

ZAŠTITA OD SNIJEGA

Padanje snijega sa krova predstavlja veliku opasnost za pješake i za motorna vozila. Isto tako može oštetiti i pojedine elemente krova kao primjerice oluke. Zato je važno da dok je crijep na krovu spriječimo klizanje i pad snježne mase.

KROVNI PRODORI

KROVNI PRODORI

Nekada se od krova traži da preuzme i nove zadatke izuzev zaštite zgrade od atmosferilija. Nekada su nam potrebni prolazi ili izvodi na krov koji trebaju raditi svoju funkciju a njihovi spojevi sa krovom moraju biti vodo i zrako nepropusni. Najčešće dodatne zadaće krova su: odvod dimnih plinova, provjetravanje potkrovnih prostorija i građevinskih šahtova, uvođenje cijevi i vodova solarnih panela i solarnih kolektora, omogućavanje prolaza raznih krovnih konzola i njihovo fiksiranje. Za omogućavanje izvedbe traženih zadaća na raspolaganju je raznolik glineni dopunski pribor.

JEDNOSTREŠNI KROV

JEDNOSTREŠNI KROV

Danas su jednostrešni krovovi jako čest odabir i arhitektonsko rješenje kosih krovova. Kod takvih krovova nije moguće koristiti klasične sustave pokrivanja sljemena. Kako bismo izbjegli lim kao skupo i komplicirano, a ujedno i estetski manje privlačno rješenje, CREATON u okviru svojeg asortimana nudi rješenja od gline, potpuno identičnog materijala kao i crijep. Osnovni element je crijep za jednostrešni krov i sve njegove inačice crijepa odzračnika ili podsljemenog odzračnika kao lijevi ili desni crijep.

HODANJE PO KROVU

HODANJE PO KROVU

U izvjesnim situacijama može su ukazati potreba pristupanja dimnjacima i ostalim objektima na krovu. Hodanje neposredno po crjepovima nije sigurno jer može doći do proklizavanja i padanja. Zato je CREATON razvio ispitani i pouzdani sustav za hodanje po krovu. Svaki element sustava izrađen je od aluminijske legure velike čvrstoće, u istoj boji kao i crijep. CREATON sustav za hodanje spada u najvišu kategoriju kvalitete. Nema drugog proizvoda s usporedivim vijekom trajanja i kvalitetom na tržištu sigurnosti na krovu.

PROVJETRAVANJE

PROVJETRAVANJE

S građevinsko-fizikalnog aspekta, provjetravanje zračnog prostora ispod pokrova je jako bitno. Tijekom ljeta temperatura zraka ispod pokrova može dostići i do 70-80 C°. Odvod tog vrućeg i vlažnog  zraka jako je bitan jer će u protivnom toplinsko opterećenje unutarnjeg prostora znatno porasti. U zimskim prilikama kod otparivanja zgrade može doći do nakupljanja toplog zraka zasićenog vodenom parom, što za posljedicu ima nastajanje kondenzirane vode i probleme u zaštiti drvene građe.

PARO-PROPUSNE I PARO-NEPROPUSNE FOLIJE (parne brane)

PARO-PROPUSNE FOLIJE

Krovna folija je neizostavno sredstvo zaštite krovnih konstrukcija ispod crijepa. Paropropusne folije  imaju dvije zadaće: prva je zaštita toplinske izolacije od direktnog prodora vode a druga zadaća je otparivanje zgrade. Paropropusna folija propušta paru koja tijekom korištenja zgrade nastaje u unutarnjem prostoru, vodi ju u zračni prostor kontraletve a pri tome ne ugrožava vodonepropusnost konstrukcije. U CREATON sustavu nudimo četiri različite paropropusne folije.

OSTALI DOPUNSKI PRIBOR

OSTALI DOPUNSKI PRIBOR

Ostali dopunski pribori i krovna oprema.

VISEĆI OLUK

VISEĆI OLUK

CREATON viseći oluk je inovativan proizvod koji zadovoljava sve potrebe te je dostupan zajedno sa svim dodacima i montažnom opremom. Oluk je prilagođen svim bojama i tipovima CREATON pokrova u presjecima ovisno o opterećenjima.

ZAŠTITA OD NEVREMENA

ZAŠTITA OD NEVREMENA

Krov je dio zgrade koji je najizloženiji nevremenu i rušilačkoj snazi vjetrova. Unatoč dobro osmišljenim i konstruiranim detaljima mogu nastupiti ekstremne vremenske prilike kada je potrebno dodatno stručno pričvršćivanje pojedinih elemenata. U standardnim situacijama dovoljno je fiksiranje crjepova s nehrđajućim vijcima, ali u nekim vremenskim prilikama i kod jako strmih krovova potrebna je i primjena posebnih elemenata. Imajući to na umu CREATON je razvio elemente za pričvršćivanje crijepa.