Srednja škola Bedekovčina – Graditeljsko učilište

Tvrtka CREATON i Graditeljsko učilište Srednje škole u Bedekovčini započeli su i ostvarili prvu profesionalnu suradnju.

Preciznije rečeno, naš tehnički predstavnik G. Šimo Filipović i nastavnica stručnih predmeta Gđa. Anamarija Aleksić Matijević d.i.a. dogovorili su da bi u sklopu obaveznih predavanja o glinenom crijepu za učenike trećeg i četvrtog razreda bilo korisno i interesantno da netko iz proizvodnog sektora prezentira učenicima najnovije trendove u proizvodnji. Podjele crijepa prema načinu proizvodnje. Fizikalna i mehanička svojstva crijepa kao i tehničke propise prilikom ugradnje glinenog crijepa.

Uz poštivanje svih epidemioloških preporuka vezanih uz COVID 19 predavanja su puno drugačija nego prije recimo 10 godina. Ali uz dobru volju svih sudionika sve se može.

Tradicija proizvoda od gline je već stotinama godina prisutna u ovom dijelu Hrvatskog zagorja. Prva industrijska proizvodnja i tvornica glinenog crijepa napravljena je davne 1889 godine. Srednja građevinska strukovna škola počela je s radom 1955 godine. Od tada pa sve do danas ova škola je rasadnik stručnih građevinskih djelatnika. Znanjem stečenim u SŠB danas rade i stvaraju brojni građevinski obrtnici ali i diplomirani inženjeri građevine i diplomirani inženjeri arhitekture.

Učenici su mogli čuti da je glineni crijep najzdraviji pokrov za čovjeka i za okoliš.

Pod glinom podrazumijevamo zemljane materijale, različite po svom kemijskom ili mineraloškom sastavu. Glina pomiješana s vodom daje plastičnu masu koja se lako oblikuje i sušenjem zadržava oblik.

Glineni crijep je u potpunosti prirodni materijal. Ima dugi životni vijek i stvara optimalnu klimu za stanovanje. Glineni crijep je mnogostran i ekonomičan. Velika prednost gline nad drvetom je u tome da može primiti i zadržati puno više energije. Velika prednost gline nad gipsom je da može upiti i do 10 puta više vlage iz zraka.

Za održavanje kvalitetne mikroklime u zgradi koja je u svakodnevnom suživotu s okolišem a bez dodatne potrošnje energije jedino je moguće ako zgradu pokrijete glinenim crijepom.

Tvrtka CREATON nudi široki asortiman prešanog i vučenog glinenog crijepa.

Želim se iskreno zahvaliti Gđa. Anamariji Aleksić Matijević d.i.a. na podršci, povjerenju i želji da se dogodi jedno ovako predavanje. Također bih se zahvalio i nastavnicima Gdin. Damiru Bešeniću d.i.g.,  Gdin. Jovica Janjatović d.i.g. i Gđa. Sanja Markuš d.i.a. koji su također nazočili i profesionalno dopunili prezentaciju za svoje učenike.