EPICENTAR SEQUOIA SLATINA

Grane sežu visoko kada korijenje ide duboko

„Projektom EPIcentar Sequoia Slatina revitalizirao se prostor spomenika parkovne arhitekture parka Sekvoja u Slatini, te se središnji gradski prostor koji je do nedavno bio u potpunosti zapušten i zaboravljen pretvorio u jedan predivan parkovni prostor, u zelenu oazu središta grada u koju se mogu skloniti stanovnici i posjetitelji Slatine i odmoriti od užurbane svakodnevice. Glavna uloga u ovoj priči je STABLO SEKVOJA ili MAMUTOVCA. Riječ je o divu punog naziva Sequoiadendron giganteum iz porodice Taxodiacea i jednom od najprepoznatljivijih simbola ovoga grada. Visina stabla je 32,5 m a starost oko 133 godine. Pobjednik natjecanja „Hrvatsko stablo godine” i kandidat za ”Europsko stablo godine”.

EPICENTAR SEQUOIA SLATINA

Projektom EPIcentar Sequoia Slatina obuhvaćena je obnova hortikulture zajedno s izvedbom novih pješačkih površina i sadržaja na otvorenom prostoru uz naglasak na očuvanje stabla golemog mamutovca, te obnova dvije postojeće napuštene zgrade u središnjem dijelu parka neposredno uz stablo Sekvoje.

Projektima rekonstrukcije zgrada planirana je obnova unutar zatečenih gabarita. Postojeće zgrade nisu bile korištene dugi niz godina te su zbog neodržavanja propale. Obje zgrade su prizemnice ispod kojih je dijelom izveden podrum, a prostor ispod krovišta velikog raspona bio je isključivo tavan i nije se koristio. Obnovljene zgrade su istovremeno morale zadržati tradicionalno oblikovanje, ali i oblikovati moderan prostor prikladan novoj namjeni i današnjim zahtjevima.

Obnova cijelog parka, a posebice zgrada je bila iznimno zahtjevna. Kako se radi o spomeniku parkovne arhitekture bilo je bitno ne narušiti zatečene vrijednosti, ali isto tako postaviti novi sklad unutar ovog zapuštenog prostora. Zgrade su morale biti obnovljene praktički od temelja zidanih kamenom koji su podbetonirani i hidroizolirani, preko nosive konstrukcije zidanog ziđa od pune opeke koja je temeljito obnovljena i ojačana, do krovišta koje je zadržalo zatečene gabarite ali je u cijelosti obnovljeno uz izmjenu konstruktivnih elemenata i izvedbu novog pokrova CREATON crijepom.

EPICENTAR SEQUOIA SLATINA

Da bi se stvorili prikladni uvjeti na dotad neiskorištenom tavanu za nove javne namjene na krovištu su dodani krovni prozori i kućice s velikim staklenim stijenama radi dovođenja prirodnog svjetla u unutrašnjost zgrada, ali što je još bitnije, da se iz unutrašnjosti otvore pogledi na zaštićeno drvo Sekvoje i predivan park koji okružuje cijeli prostor. 

Prema uputama Konzervatorskog odjela iz Virovitice i arhitekta Srđana Basraka iz Belišća krov je pokriven glinenim crijepom tvtrke CREATON tip  Utoreni biber boja prirodno crvena. (TERRACOTTA)

EPICENTAR SEQUOIA SLATINA
EPICENTAR SEQUOIA SLATINA

Funkcija obnovljenih zgrada je edukacijski centar s naglaskom na zaštitu okoliša, ali isto tako javni prostor za sve druge javne i kreativne radionice. Veća zgrada se nalazi na prilazu iz ulice smještene s južne strane i ujedno zatvara i štiti park s juga. Ova zgrada je ujedno i polazna točka

edukativnog centra. U njoj je u prizemlju smještena recepcija, konferencijska dvorana i prostori za edukacije i prezentacije, te prostor restorana. U podrumu zgrade je smještena kuhinja, a u potkrovlju su sobe hostela. Druga manja zgrada smještena je sjeverno od stabla Sekvoje i u prizemlju također ima prostore za predavanja i radionice, dok je u podrumu samo servisni prostor. U potkrovlju ove zgrade smješten je izložbeni prostor EPIcentra Sequoia Slatina sa stalnim edukativnim postavom koji uz modernu prezentaciju prvenstveno educira posjetitelje o stablu Sekvoje na koje se ujedno pruža pogled iz unutrašnjosti, ali govori i općenito o važnosti zaštite okoliša.

EPICENTAR SEQUOIA SLATINA