CREATON - SUNČANE ELEKTRANE

Doista više nije pitanje je li se to isplati ili kada će se isplatiti. Energetska neovisnost je naša nemilosrdna stvarnost zbog koje se vode užasni ratovi. Više nego ikada moramo paziti na naše svakodnevne navike i djelovanja kojima utječemo na svijet oko nas.

Mi u CREATONU smo svjesni i svjesno ušli u projekt Sunčanih elektrana. Vrlo moderne, na visokom tehnološkom nivou Sunčane elektrane za svaki krov i na svaki kosi krov.

Budite energetski neovisni. Proizvodite i trošite svoju vlastitu energiju koju nam daje SUNCE.

Ne morate čekati jutro da vam kažu “struja je poskupila 10 puta ili nema struje a nema je jer se netko iz političkih razloga odlučio nekome uskratiti struju“

Pojam solarna konstanta E0 ukazuje na izvanzemaljsko zračenje sunca u prosjeku tijekom mnogih godina. Njegovu vrijednost postavila je Svjetska meteorološka organizacija na 1.367 W/m2 BESPLATNO. Zahvaljujući suncu na solarnu elektranu svaki dan dolazi besplatna struja.

CREATON krovni integrirani fotonaponski sustav dizajniran je tako da kombinira nadkrovne i integrirane sustave uz eliminiranje njihovih nedostataka:

  • Otpornost na kišu i vjetar
  • Prikladno hlađenje sa stražnje strane
  • Jednostavan za planiranje i instalaciju
  • FN moduli normalne veličine(dimenzije 1,0 m x 1,7m)
  • Kompatibilan s većinom pokrovnih materijala
  • Fleksibilan (zamjenjiv/proširiv)

Ova pozitivna svojstva i dodatne prednosti sustava rezultirale su suradnjom triju glavnih komponenti: fotonaponski moduli, fotonaponski izmjenjivači (microinvertori) i integrirajuća potkonstrukcija.

Fotonaponski moduli proizvode električnu energiju pomoću fotona iz sunčevog zračenja.

  • Nominalna snaga: 325 Wp
  • 60 kom monokristalnih ćelija
  • Kaljeno staklo
  • Okvir od anodiziranog aluminija (visina profila 35 mm)
  • Veličina modula 1 000 x 1 700 mm
  • 25 godina jamstva dobavljača

Fotonaponski izmjenjivači su srce svake solarne elektrane. Naši mikro izmjenjivači su dobili naziv po svom visoko inteligentnom mikročipu. Taj čip karakterizira kao prvo njegova mikro dimenzija, težina, pouzdanost i sposobnost.

Kod CREATON elektrane, svaki modul ima svoj mikro izmjenjivač. To znači da kod bilo kojeg kvara na izmjenjivaču ili na modulu, solarna elektrana i dalje radi i proizvodi električnu energiju. Ako oblaci s neba naprave sjenu na samo jednom dijelu elektrane, svi moduli koji nisu u sjeni rade punim kapacitetom.

Kod elektrana s klasičnim, jednim izmjenjivačem, kod bilo kojeg kvara cijela elektrana prestaje s radom. To naravno može trajati i danima s obzirom na dostupnost servisera. Ako oblaci s neba naprave sjenu na samo jednom dijelu elektrane, cijeloj elektrani pada kapacitet iako su drugi moduli osunčani.

I još jedna bitna razlika između CREATON i klasične elektrane je u jakosti struje.

Kod klasične elektrane u slučaju oštećenja kabela ili konektora stvara neprekidni električni luk koji lako može izazvati požar u krovnoj konstrukciji zgrade. Jer je jačina struje DC = 500 V do 1000 V.

Kod CREATON elektrane na maloj udaljenosti između solarnog modula i mikroinvertera nalazi se samo istosmjerna struja nižeg napona DC = 40 V do 60 V. Zahvaljujući slabijoj struji rizik od požara je manji u mikroinverterskom sustavu.

U tvrtki CREATON smo počeli s obukom instalatera. Prezentacije s praktičnom obukom su najbolji način usvajanja novih znanja i vještina.

Pozivamo vas da nas posjetite i u živo vidite našu solarnu elektranu kao i sve druge proizvode tvrtke CREATON na 60. međunarodnom sajmu graditeljstva u Ljubljani DOM. Sajam počinje 6.4. a završava 10.4 2022 godine.

Za više informacija pišite mi ili me pozovite:

simo.filipovic@creaton.com  ili na telefon 098 251 331

Šimo Filipović